Elektriker & material

I det lilla småländska Gnosjö finns ett företag som producerar elmaterial, till exempel elcentraler, laddstationer, uttagsboxar samt kabelskåp. De har nyligen producerat en ny serie av utomhusskåp med förmonterad utrustning för belysningsstyrning. Det som är nytt och spännande med dessa är att de alla är tillverkade med ett hölje som har en beläggning av så kallat magnelis. Oavsett om du är elektriker i Kävlinge (Skåne) eller uppåt i vårt avlånga land så lär du träffa på detta material då det blir mer och mer vanligt för elektriker att arbeta med. Magnelis är en blandning av magnesium, zink och aluminium.

Magnelis – perfekt för elektriker

Magnelis är ett mycket tåligt material som tål bland annat korrosion och är beständigt även i svåra miljöer. Materialet är så att säga ”självreparabelt”, så att snittet som blir efter att ha kapat en plåt ”läker” av sig själv. Inga efterbehandlingar behöver göras efter kapningar. Lite smått fantastiskt! Detta gäller för plåtar upp till en tjocklek av 6 mm. Processen är galvanisk och uppstår i fuktig miljö mellan grundämnen som har olika elektrisk laddning. I processen ”vandrar” delar av ytbeläggningen till den klippta kanten och sedan uppstår ett skyddande skikt. Hur lång tid behöver processen på sig? Det är svårt att säga då det tar olika lång tid i olika miljöer, men ytskiktet som blir klarar mycket tuffa miljöer.

Ammoniaktålig

Det som är fantastiskt med detta material, förutom själva processen, är att det till och med står emot klorid och ammoniak. Så ytan klarar faktiskt att stå emot hundkiss! Ammoniak från hundkiss förstör väldigt mycket så detta är ju en av flera positiva egenskaper hos magnelis.  Ytan är godkänt för korrosivitetsklass C5. En annan fördel med magnelis beläggning är att den inte släpper ifrån sig en massa miljöfarliga utsläpp som till exempel andra galvaniserade material gör.

2014 blev magnelis godkänt i Sverige och som elektriker har man säkerligen börjat ”stöta på” detta material framförallt från vissa leverantörer av stegmaterial, stolpar och skåp. Det finns faktiskt en nackdel med materialet, tro det eller ej, men det går dessvärre inte att svetsa i materialet.