Kass arbetsbelysning

Med åldern har jag märkt att jag har allt svårare att se när det inte finns någon bra belysning. Jag jobbar med montering av små detaljer och behöver riktigt bra belysning. Nu har jag tjatat i månader om att jag ska få riktig arbetsbelysning och nu börjar det äntligen hända saker. Det har till och med varit en expert på belysning och ergonomi här och tittat för att kunna ge mig den allra bästa belysningen.

Det kommer dröja några veckor till innan jag får min nya arbetsbelysning. Det är fler arbetsstationer som ska ses över och inte förrän det är klart kommer belysningen att beställas.

Jag har läst på om vad Arbetsmiljöverket säger om arbetsplatsbelysning. Om belysningen är fel utformad kan man bli trött i ögonen och få huvudvärk och spänningar i nacken och ryggen. Förutom att ha för dålig belysning kan reflexer eller bländning göra att man får besvär. Arbetsplatsbelysningen ska ge ett jämnt och lagom starkt sken och kontrasten mellan det man jobbar med och omgivningen måste ta hänsyn till den som arbetar.

Sen är det givet att de som är äldre behöver en bättre belysning än yngre medarbetare. Detta gäller oavsett om man har synfel eller inte. Även om synfelet avhjälps med glasögon kräver det åldrande ögat mer ljus.

Jag får inte direkt ont i nacken eller axlarna, men märker att jag är trött i ögonen när jag går hem efter en lång arbetsdag. Problemet för mig är snarare att jag inte ser detaljerna så bra och därför blir långsammare i mitt arbete.

Hemma kör jag med starka up-light lampor där jag sitter och handarbetar. Jag har nog fyra såna lampor hemma och i och med att de är dimbara kan de även användas för trivselbelysning när jag inte sitter och stickar eller virkar. Tack och lov för dessa lampor, utan dem hade jag fått sluta med min favorithobby.