Fem fällor du ska undvika när du renoverar ditt hus

Nästan varje svensk renoverar vid något tillfälle i livet sitt hus. Det kan röra sig om köks-, badrums eller husrenovering. En gemensam nämnare brukar vara att projektet blir för dyrt eller att det drar ut på tiden. För att du ska undvika just dessa fällor, så har jag i dagens blogginlägg valt att lyfta fram hur du undviker just dessa förödande fällor.

1. Be alltid om kostnadsuppskattning innan projektet startar
Det första du alltid ska göra innan påbörjat byggprojekt är att be om en ungefärlig kostnadsuppskattning. Om du inte gör detta är risken stor att utföraren av arbetet plötsligt kommer ett pris som du inte alls är beredd på. Det kan då röra sig om flera tusen kronor mer än du hade förväntat dig innan.

2. Börja inte renovera själv om du inte har kunskaperna
Något nästan lika kostsamt som att inte göra en kostnadsuppskattning är att börja renovera själv trots att man inte har kunskap inom ämnet. Flera svenskar har gjort detta genom åren – och fler svenskar kommer göra detta de kommande åren. Om du känner dig ens lite osäker är min rekommendation att inte börja snickra för dig själv.

3. Mät rätt storlek på köket
Ett annat moment som förvånansvärt många missar att genomföra är att mäta storleken på köket. Det jag främst tänker på är: köksluckor, centimeter på golvet och hur diskmaskinen sitter. Beställer du bara på måfå är risken stor att du efter att börjat montera inser att något är fel. Har du då börjat montera är risken stor att det inte ens går att skicka tillbaka materialet.

4. Anlita aldrig svart arbetskraft
”Seriösa aktörer ger seriösa resultat”, är ett ordspråk som jag gillar att nämna vid mina snickarutbildningar. Detta stämmer så bra in på hur man bör tänka vid renovering. Anlita alltså aldrig under några kompromisser svart arbetskraft. De får inte rättvist betalt och får du problem med dessa är risken stor att du inte ens kan få hjälp från konsumentverket.

5. Använd inte köksrenovering som en problemlösare åt dina relationsproblem
Flertalet människor tänker: ”hej, om vi börjar att renovera löser detta alla våra relationsproblem”. Detta tänk är att farligt tänk, eftersom det inte kommer lösa några problem. Det kan istället tvärtom bara medföra till att ni får mer problem om förhållandet trots allt går åt helvete. Ni står där med ett dyrt kök, som i värsta fall även har massa dyra lån på sig. Utifrån dessa principer bör du alltså aldrig se renovering som en lösning på några problem.